35. איך מתרגמים פגניות לאנגלית?

לפני זה, מה זה פגניות?

 ויקיפדיה

פגניות (בעברית: עבודת אלילים) הוא מונח מערבי המתאר פולחנים ומנהגים של דתות פוליתאיסטיות לרוב, עתיקות וחדשות, מערביות ומזרחיות. הדתות הפגניות שונות זו מזו אך יש להן מאפיינים ייחודיים המבדילים אותם מהדתות האברהמיות.

הפגניות היא למעשה שם כולל לכל הדתות של העולם העתיק המצויות בכל מרחב הגלובוס: אסיה, אירופה, אפריקה ואמריקה. אף שהפגניזם איננו דת אחת אלא מספר רב של דתות קדומות מאזורים שונים בעולם, הכוללים אוספי מיתוסים ומנהגים הנבדלים אחד מהשני שוני רב, עדיין ניתן לציין כמה קווים משותפים שעוברים ביניהם. המאפיינים הנפוצים של הפגניות הם: 

פוליתאיזם - אמונה בריבוי של אלוהויות, כאשר כל כוח או תופעה בעולם מייצגים אל או אלה מסוימת. פנתאיזם - אי הכרה באלוהות טרנסצנדנטלית שמעבר לטבע. 

יחס של כבוד רב לטבע וראייתו כמקור הרוחניות וכהתגלמות אלוהיות. ניסיון להסברת כל הפעילות הטבעית של העולם באמצעות האנשתו. תפיסת האלים כישויות טבעיות בעלי מאפיינים אנושיים (לעיתים גם בעלי חיים או שילובם של השניים) כאשר תכונותיהם מועצמות באופן בלתי אנושי: כוח וחוזק רב, נצחיות, יופי רב. 

סובלנות והכרה של מאמיני פגניזם אלו באלוהים של האחרים.

בעצם לא מדובר במשהו רע, פשוט כל מה שלא קשור ליהדות. לא ממש משנה במה הם הם מאמינים, כל עוד הם לא מאמינים באלוהי ישראל בדרך המקובלת על הרבנים, אז זה רע. זה עבודת אלילים. עבודה זרה. זרה ליהודים.

עבודת אלילים, עבודה של אלהים אחרים, ולא את אלוהי ישראל. מה שלא יהודי זה לא טוב, פגניות, עבודת אלילים, עבודה זרה. מה שכן קשור לדתות אברהמיות, אז זה בסדר. 

מקור המילה הוא מלטינית, ואפשר ללמוד הרבה ממה המשמעות המילולית של המילה.

״משמעות המילה "פגני" (Pagani) בלטינית הוא "איכרים" או "יושבי כפר". ברומא העתיקה נפוצה הנצרות בערים הגדולות תחילה. העירוניים היו נוצרים, ואילו הכפריים אחזו עדיין באמונות פוליתאיסטיות. מנהיגי הכנסייה הגיעו משכבת האצולה הרומית העירונית, ומכיוון שכך ארגנו את מבנה הכנסייה בדומה לקיסרות, כלומר, הבישופים ישבו בערי המחוז ומשם הפעילו את הכמרים שפעלו במרחב הכפרי. גם כינוסי הכנסייה התקיימו בערים מרכזיות.
משמעות אחרת של המונח היא "אזרח". הרומאים הנוצרים ראו את עצמם "חיילים בצבאו של ישו הנוצרי", ואת המאמינים בדתות אחרות כ"אזרחים".


Paganism
 ויקיפדיה
Paganism (from classical Latin pāgānus "rural", "rustic", later "civilian") is a term first used in the fourth century by early Christians for people in the Roman Empire who practiced polytheism[1] or ethnic religions other than Judaism.

תרגום חובבני שלי: פגניזם ( מלטינית קלסית pāgānus ״כפרי״, ״מחוספס/כפרי״ ויותר מאוחר ״אזרחי/תרבותי) זהו מונח שלראשונה השתמשו בו במאה הרביעית על יד נוצרים  קדומים לאנשים באימפריה הרומאית שהתעסקו בפוליתאיזם, או דתות אתניות חוץ יהדות

הקטע החזק הוא שאצל הנוצרים הקדמונים נוצר המושג, אך מבחינת היהודים הם פגאנים. אמנם יש צורך להאמין באלוהי ישראל, אבל בתנאים מסויימים (כתבתי על איך הרבנים רואים את הנצרות בפוסט, מהן מצוות בני נח? חלק ד׳ האם המצוות מוסריות והגיוניות ?).

אני אתמקד במשמעות הראשונית,  כפרי, ואעשה קפיצה לביטוי ידוע בעברית ׳עם הארץ׳, ויקיפדיה

עַם הָאָרֶץ הוא כינוי מתקופת בית שני למעמד חברתי של יהודים שלא היו בקיאים בהלכה ובדינים, בניגוד למעמד החברים שהיו בקיאים. מקורו של הביטוי הוא תיאור "העם החי בארץ", כלומר באזור הכפרי שאינו עיר. בגלל הריחוק ועול החיים - היו בקיאים בהלכה פחות מתושבי העיר.

עם הארץ הם אנשים שחיים באיזור כפרי.

פגניות זה כפרי, אז פגני זה מי שחי באיזור כפרי.

עם הארץ הם אנשים שחיים למיחייתם וקרובים לטבע ומחוברים אליו ישירות, לעומת המעמד השולט.

פגנים הם אנשים שחיים למיחייתם וקרובים לטבע ומחוברים אליו ישירות, לעומת היהודים.

עניין של השקפה.

הפגנים מתעסקים עם שדים, והרבנים עם מלאכים. ככה בכל מקרה הרב הזה טוען:


המושגים האלה גם המשיכו להתפתח באופן דומה.

עם הארץ: בימינו ביטוי זה משמש בעיקר ככינוי גנאי לציון בורות בתחומים שונים, למשל בתחום ידיעת התורה וקיום מצוותיה.

פגניות: בשיח הנוצרי ואחר כך בשיח החילוני, המשיך המונח "פגניות" לשמש ככינוי גנאי אתנוצנטרי לאנשים שמנהגיהם נבערים וחשוכים.

מה זה אומר?

עניין של השקפה.

מסע שאלות, סיבוב שני. כל התשובות הן לכאורה.

בבלוג הזה תמצאו הרבה שאלות. התשובות הן בגדר רעיונות, הצעות לכיווני מחקר, וניחושיים אישיים. הכל הוא לכאורה. על מנת לדעת מהי באמת האמת, כל אחד יצטרך לעשות את המסע שמתאים לו.
אפשר לפנות אלי לשאלות, הערות והארות בערוץ הטלגרם https://t.me/+AYeM9oNzzFllZmJh
למי שאין, יכול למצוא עדכונים על פוסטים חדשים בטוויטר

תודה


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

40. מי חושב שהסיפור על הכוזרים שהתגיירו נכון?

28. מהן מצוות בני נח? חלק ב׳ מה המקור למצוות?

39. כמה שווה נזיד עדשים? [איך מתרגמים ׳עיף׳ לאנגלית?]